När jordens alla hav stiger så inget land blir kvar

Santosh berättade för mig vad han och hans vänner fantiserade om när de var små. Tänk när jordens alla hav stiger så högt att alla länder täcks av vatten. Vad gör alla människor då? Människor söker alltid räddning och naturligtvis söker de sig till Mount Everest, jordens högsta berg. Vilken möjlighet för landet Nepal och dess befolkning! Vilken avgift de skulle kunna ta ut av jordens hela befolkning! Vad rika de skulle bli!



lördag 17 oktober 2015

Reflektioner

16oktober.

Drygt två veckor i Nepal. Nu har jag landat på riktigt. Sitter vid ett bord på gården till vårt lilla hotell. Regnet hänger tungt i luften. Det har regnat på eftermiddagen flera dagar denna veckan, och det är inte nådigt när det kommer. Som om himlen öppnade ett stort hål och häller ner spann efter spann.

Idag har vi alla elva varit på utflykt med Bishnu till Sundhari Dada, Den Vackra Dalen. En utsiktspunkt mitt emellan två sjöar. Tre små taxibilar på smala vägar, trasiga, gropiga och stenar som den stackars bilen med fyra feta damer skumpar fram i. Ett nytt uttryck har myntats. Sanningen får man höra från barn, fyllehundar och nepaleser. När jag en dag frågade om vi kunde åka fem i hans taxi frågade han – are all very fat? Yes, var svaret. Då blev det två bilar!

Nu har vi haft en period då vi besökt många vänner, skolan där jag jobbade och dessutom turistliv. Imorgon åker vi tillbaks till Kathmandu. På söndag börjar en ny del av resan, den som är vårt egentliga mål. Då åker vi till våra SMILES-byar. Bensinen är fortfarande ransonerad.Alla säger att det säkert blir bättre imorgon, men det är den positiva attityden som talar. Inga fakta stärker den. Eftersom transporter är så dyra börjar också maten bli dyr, och mediciner börjar ta slut på en del sjukhus. What to do? Ke garne? Till byn åker vi med hyrd buss bara för oss. Efter 3-4 timmar från Kathmandu hamnar vi i Jhanganjhuli Ratmata och får gå en timme till Kalimati. Sedan väntar fem dagar då vi sover på liggunderlag i sovsäck i bambuskolan. Inga duschar... men många SMILES- toaletter! 1 Alla är friska! Trekkingdamerna är pigga och nytra, döttrarna har båda återhämtat sig från sina magplågor.

1 kommentar:

Wombat04 sa...

Det där med "bättre i morgon" har jag också som motto ... I morgon är en annan dag, there's Always tomorrow o s v. Vad härligt att gå in och läsa om din resa i dina drömmars land! Dessutom skriver du ruggigt bra ... Vi ses så småningom, saknar dig på jobbet! :-D

Kram
Bella