När jordens alla hav stiger så inget land blir kvar

Santosh berättade för mig vad han och hans vänner fantiserade om när de var små. Tänk när jordens alla hav stiger så högt att alla länder täcks av vatten. Vad gör alla människor då? Människor söker alltid räddning och naturligtvis söker de sig till Mount Everest, jordens högsta berg. Vilken möjlighet för landet Nepal och dess befolkning! Vilken avgift de skulle kunna ta ut av jordens hela befolkning! Vad rika de skulle bli!



lördag 17 oktober 2015

Lena möter sina fadderelever

11 oktober.
När vi kom till vårt hotell i turistområdet Lakeside trodde jag att jag skulle sitta och vänta på Lena. Strax efter att jag kommit hojtade någon Hallå! Lena hade kommit med ett tidigare plan och var redan på plats!

Vi flanerar längs shoppinggatan och äter på Paradise som ligger alldeles nere vid sjön. Västerlänningar befolkar restaurangen, längs sjön promenerar gamla tanter i sarees, nepalesiska män, turister och en och annan ko. Emma och Ingrid förbereder sin trek, Lena och jag njuter en flaska nepalesiskt vin på vår terass och somnar sedan gott.... Döttrarna stiger upp i ottan för att flyga till Jomsom för vidare transport till Muktinath, en helig plats på 3800 möh. Därifrån ska de gå neråt. Lena och jag åker till skolan. Snart träffar Lena sin Diksha och vi går hem till henne. Diksha är en öppen och glad tjej på tretton år och blir salig av alla presenter från Lena. Hela familjen tittar på familjefoton och vi dricker kokt buffelmjölk.

Det regnar idag. På leriga vägar travar vi tillsammans hem till Madhav som pluggar för sina sista tentor. Han blir glad över ett överraskande besök och vi dricker te och äter speciella kakor sparade från broderns bröllop. Det blixtrar och dundrar över våra huvuden, natten är mörk. Under framtrollade paraplyn går vi hem genom lera och vattenpölar för att äta vår kvällsmat på skolan. Idag blev det fried rice med grönsaker och en välkryddad soppa med getkött. Spännande diskussion med Bishnu, hennes man och ett par andra män i skolan på kvällen. Vi pratar politik och annat på engelska/nepali/svenska. Det är svårt i Nepal nu, Indiens blockad gäller inte bara bensin och gas, även mat och medicin börjar fattas på sina ställen. Blixt och dunder fortsätter under natten men vi sover gott ändå!




Inga kommentarer: